Vrachtwagen code 95

Code 95 – jouw vragen beantwoordt

Code 95 cursus vragen? Wij beantwoorden al jouw vragen met betrekking tot code 95 en nascholing in dit artikel!

In de nascholing gaat het vooral om cursussen die een bijdrage leveren aan een veilige deelname aan het verkeer en brandstofbesparing. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een cursus lading zekeren, veilig werken met de heftruck, Het Nieuwe Rijden of een verhoogde rijvaardigheidstraining. CCV en de branche hebben een zo breed mogelijke lijst cursussen samengesteld. Elke chauffeur zou in de lijst een cursus moeten kunnen vinden die past bij zijn of haar werkzaamheden. De nascholing kan zowel een praktijktraining als een theoretische cursus zijn. De enige eis is dus dat van de 35 uur nascholing u minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining moet volgen.
In de eerste plaats moet nascholing natuurlijk leerzaam zijn en bijdragen aan de doelen van de Richtlijn, maar het mag ook leuk zijn. CCV heeft samen met de sector geprobeerd de nascholing zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de vraag van chauffeurs en werkgevers, zodat de nascholing een maximaal rendement oplevert.

Antwoord: Volgens de Nederlandse wet hoefden chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 geen basiskwalificatie of nascholing te doen. Zij kregen code 95 automatisch op hun C- of D-rijbewijs. Die automatische toekenning is sinds 1 december 2020 niet meer geldig, zoals te lezen valt op de website van de Rijksoverheid.

Je rijbewijs met code 95 is sinds 1 december 2020 niet meer geldig als je geen nascholing heeft gedaan en geboren bent vóór 1 juli 1955.

Heb je code 95 nodig om beroepsmatig te rijden? Volg dan zo snel mogelijk de benodigde nascholing en vraag een nieuw rijbewijs aan.

Wat zijn de gevolgen als een chauffeur zijn Code 95 niet behoudt?

Antwoord: Als een chauffeur zijn Code 95 niet behoudt, mag hij niet langer commerciële ritten uitvoeren. Dit kan leiden tot verlies van inkomsten en werkgelegenheid.

Rijden zonder Code 95 boete

Antwoord: Het boetebedrag is 900 euro, de chauffeur mag niet verder rijden en de verzekering dekt geen schade wanneer het rijbewijs niet geldig is. Als code 95 niet op het rijbewijs staat, wanneer dit wel nodig is, is het rijbewijs niet geldig.

Als er wel 35 uur nascholing gevolgd is, maar de code 95 is nog niet op het rijbewijs bijgeschreven, dan geldt het rijbewijs als niet geldig bij beroepsmatig gebruik zonder vrijstelling. De controleur accepteert geen gevolgde 35 uur nascholing, alleen de code 95 op het rijbewijs volstaat.
Bron: https://www.evofenedex.nl

Voor Code 95 wordt er geëist dat men nascholing volgt. Dit kan zowel theoretisch als praktijktraining zijn. Men dient minimaal 35 uur nascholing te volgen in vijf jaar tijd. Van deze 35 uur dient er minimaal één praktijk dag van 7 uur te zijn.

Welke onderwerpen worden behandeld in de Code 95-nascholing?

Antwoord: De nascholing bestaat uit verschillende modules die verschillende onderwerpen behandelen, waaronder veiligheid, wet- en regelgeving, gezondheid en welzijn, milieu en efficiëntie, en professionele vaardigheden.

In de nascholing gaat het vooral om cursussen die een bijdrage leveren aan een veilige deelname aan het verkeer en brandstofbesparing. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een cursus lading zekeren, veilig werken met de heftruck, Het Nieuwe Rijden of een verhoogde rijvaardigheidstraining. CCV en de branche hebben een zo breed mogelijke lijst cursussen samengesteld. Elke chauffeur zou in de lijst een cursus moeten kunnen vinden die past bij zijn of haar werkzaamheden.

Chauffeur tijdens code 95 cursus

Men dient bij een erkende opleider 35 scholingsuren te voldoen, waarvan minimaal 7 praktijkgericht zijn. Er zijn diverse opleiders die Code 95 cursussen aanbieden, bijvoorbeeld BACE Academy.

Na het behalen van 35 scholingsuren stuurt het CBR automatisch een Verklaring Van Nascholing (VVN) naar de RDW. Het CBR zal de chauffeur hiervan een bericht per mail sturen. Zodra dit bericht is ontvangen kan er bij de gemeente de code 95 op het rijbewijs worden verlengd met 5 jaar.

Antwoord: In totaal dient men 35 uur training te volgen, waarvan minimaal één praktijk dag van 7 uur. Elke module duurt minimaal 7 uur. Bij BACE Academy bieden wij de onderstaande Code 95 trainingen aan, inclusief tijdsbestek.

Module Tijdsbesteding Theorie/Praktijk
ADR 2,5 dag Theorie
Lading zekeren 1 dag Theorie
VCA 1 dag Theorie
Criminaliteitspreventie 1 dag Theorie
Geconditioneerd vervoer 1 dag Theorie
Communicatie en sociale vaardigheden 1 dag Theorie
Reachtruck & heftruck 1 dag Theorie
Gebruik laad- en losmaterieel 1 dag Theorie
Leefstijl 1 dag Theorie
Fysieke belasting 1 dag Theorie
EHBO onderweg 1 dag Theorie
Baantraining 1 dag Theorie
Digitale tachograaf en boordcomputers 1 dag Theorie
Chauffeurs dag 1 dag Theorie
Rijoptimalisatie II 1 dag Theorie
Veilig werken langs de weg 1 dag Theorie
Techniek en veiligheid 1 dag Theorie
Actualisering vakbekwaamheid chauffeur 1 dag Theorie
Verkeerseducatie 1 dag Theorie
Het nieuwe rijden 1 dag Praktijk
Rijoptimalisatie 1 dag Praktijk
Manoeuvreertraining 1 dag Praktijk

De invoering van de Richtlijn moet leiden tot een verkeersveiliger Europa. Jaarlijks verongelukken ruim veertigduizend mensen in de Europese Unie als gevolg van een verkeersongeval. De EU streeft per 2010 naar een halvering van dit cijfer. De Richtlijn moet echter niet alleen leiden tot minder verkeersongevallen (en de daarmee gepaard gaande kosten). Ook zou er minder brandstof verbruikt moeten worden. Met als gevolg een beter leefmilieu in Europa. Dit is ook in het voordeel van ondernemers. Tot slot kan extra scholing leiden tot betere vaardigheden van chauffeurs en een imagoverbetering van de sector.

Dan verloopt de geldigheid van uw chauffeursdiploma (of uw code) en mag u niet meer rijden. Als u het chauffeursdiploma (of de code) weer geldig wilt maken, dan moet u alsnog de 35 uur nascholing doen.

BACE geeft aan CCV door dat u bij zijn instelling nascholing hebt gedaan. Als u de 35 uur verplichte nascholing hebt gedaan, dan krijgt u een code met een einddatum op uw rijbewijs (achter de betreffende voertuigcategorie). De code vervangt het huidige papieren chauffeursdiploma. U kunt dus met uw rijbewijs bewijzen dat u voldoet aan de verplichte nascholing.

Nee. U moet nog een praktijktraining volgen. De enige eis in de Richtlijn is dat van de 35 uur nascholing een chauffeur minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining moet volgen. Van de cursus ADR basis + tank kan dus maar 28 uur meetellen voor de vakbekwaamheid.

In dit geval hoeft u slechts één keer 35 uur nascholing te volgen per 5 jaar en niet 70 uur.

Op mijn.ccvexamenhuis.nl kunt u bekijken welke CCV diploma’s, certificaten en nascholingsuren u heeft behaald.

Voor de bescherming van uw privacy kunt u alleen inloggen via uw DigiD.

Antwoord: Nee, Code 95 is een aanvulling op het rijbewijs van een chauffeur.

Antwoord: Een chauffeur kan een Code 95-cursus volgen bij erkende opleidingsinstituten en rijscholen, zoals bij BACE Academy!

Antwoord: Ja, Code 95 is vereist voor alle vrachtwagen- en buschauffeurs die in de EU rijden. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij chauffeurs vrijstelling kunnen krijgen van de Code 95 nascholing, bijvoorbeeld als ze:

  • Het gaat om het besturen van een vrachtwagen in dienst van de brandweer, ambulance of strijdkrachten;
  • Het voertuig niet harder kan dan 45 kilometer per uur;
  • Als het voertuig getest wordt op de openbare weg na reparatie, onderhoud of technische verbeteringen;
  • Transport van of naar een onderhoudscentrum;
  • Het voertuig wordt bestuurt tijdens een reddingsoperatie, gladheidsbestrijding, humanitaire hulp of noodtoestand;
  • Het voertuig wordt bestuurt voor het niet commercieel transport van goederen en/of personen;
  • U bestuurt het voertuig tijdens een rijopleiding om een rijbewijs of het getuigschrift van vakbekwaamheid (Code 95) te halen;
  • U vervoert of bestuurt materieel, uitrusting of machines die u voor uw werk nodig heeft.

De volledige lijst van uitzonderingen vind je op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport.

Vrachtwagen op snelweg met code 95

Antwoord: Het behouden van Code 95 stelt chauffeurs in staat hun kennis en vaardigheden bij te werken en te verbeteren, waardoor ze veiliger en efficiënter kunnen rijden. Tevens helpt het bij het vinden van een arbeidsbetrekking. Het helpt werkgevers ook te voldoen aan wettelijke vereisten en hun chauffeurs inzetbaar te houden.

Wat is Code 95?

Wat is Code 95 en waarom is het belangrijk voor chauffeurs en werkgevers?

Antwoord: Code 95 is een verplichte nascholing voor vrachtwagen- en buschauffeurs in de Europese Unie.

Het is belangrijk omdat het chauffeurs helpt hun kennis en vaardigheden bij te werken en te verbeteren, en werkgevers helpt te voldoen aan de wettelijke eisen en hun chauffeurs inzetbaar te houden. Het is bedoeld om de kwaliteit van de vervoersbranche te verbeteren en de weggebruikers te beschermen.

Hoe behaal je Code 95?

Men dient bij een erkende opleider 35 scholingsuren te voldoen, waarvan minimaal 7 praktijkgericht zijn. Er zijn diverse opleiders die Code 95 cursussen aanbieden, bijvoorbeeld BACE Academy.

Na het behalen van 35 scholingsuren stuurt het CBR automatisch een Verklaring Van Nascholing (VVN) naar de RDW. Het CBR zal de chauffeur hiervan een bericht per mail sturen. Zodra dit bericht is ontvangen kan er bij de gemeente de code 95 op het rijbewijs worden verlengd met 5 jaar.

Wat is Code 95 nascholing?

Voor Code 95 wordt er geëist dat men nascholing volgt. Dit kan zowel theoretisch als praktijktraining zijn. Men dient minimaal 35 uur nascholing te volgen in vijf jaar tijd. Van deze 35 uur dient er minimaal één praktijk dag van 7 uur te zijn.

Welke onderwerpen worden behandeld in de Code 95-nascholing?

Antwoord: De nascholing bestaat uit verschillende modules die verschillende onderwerpen behandelen, waaronder veiligheid, wet- en regelgeving, gezondheid en welzijn, milieu en efficiëntie, en professionele vaardigheden.

In de nascholing gaat het vooral om cursussen die een bijdrage leveren aan een veilige deelname aan het verkeer en brandstofbesparing. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een cursus lading zekeren, veilig werken met de heftruck, Het Nieuwe Rijden of een verhoogde rijvaardigheidstraining. CCV en de branche hebben een zo breed mogelijke lijst cursussen samengesteld. Elke chauffeur zou in de lijst een cursus moeten kunnen vinden die past bij zijn of haar werkzaamheden.

Chauffeur tijdens code 95 cursus

Bij BACE Academy bieden wij de volgende nascholingscursussen voor Code 95 aan:

Theorie nascholing Code 95:

Praktijk nascholing Code 95:

In de eerste plaats moet nascholing natuurlijk leerzaam zijn en bijdragen aan de doelen van de Richtlijn, maar het mag ook leuk zijn. CCV heeft samen met de sector geprobeerd de nascholing zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de vraag van chauffeurs en werkgevers, zodat de nascholing een maximaal rendement oplevert.

Meer informatie over nascholing Code 95 lees je hier.

Vrachtwagen tijdens code 95 cursus

Zonder Code 95 rijden

Wat zijn de gevolgen als een chauffeur zijn Code 95 niet behoudt?

Antwoord: Als een chauffeur zijn Code 95 niet behoudt, mag hij niet langer commerciële ritten uitvoeren. Dit kan leiden tot verlies van inkomsten en werkgelegenheid.

Rijden zonder Code 95 boete

Antwoord: Het boetebedrag is 900 euro, de chauffeur mag niet verder rijden en de verzekering dekt geen schade wanneer het rijbewijs niet geldig is. Als code 95 niet op het rijbewijs staat, wanneer dit wel nodig is, is het rijbewijs niet geldig.

Als er wel 35 uur nascholing gevolgd is, maar de code 95 is nog niet op het rijbewijs bijgeschreven, dan geldt het rijbewijs als niet geldig bij beroepsmatig gebruik zonder vrijstelling. De controleur accepteert geen gevolgde 35 uur nascholing, alleen de code 95 op het rijbewijs volstaat.
Bron: https://www.evofenedex.nl

Hoe lang duurt een cursus Code 95?

Antwoord: In totaal dient men 35 uur training te volgen, waarvan minimaal één praktijk dag van 7 uur. Elke module duurt minimaal 7 uur. Bij BACE Academy bieden wij de onderstaande Code 95 trainingen aan, inclusief tijdsbestek.

Module TijdsbestedingTheorie/Praktijk
ADR2,5 dagTheorie
Lading zekeren 1 dag Theorie
VCA 1 dag Theorie
Criminaliteitspreventie 1 dag Theorie
Geconditioneerd vervoer1 dag Theorie
Communicatie en sociale vaardigheden1 dag Theorie
Reachtruck & heftruck 1 dag Theorie
Gebruik laad- en losmaterieel 1 dag Theorie
Leefstijl 1 dag Theorie
Fysieke belasting 1 dag Theorie
EHBO onderweg1 dag Theorie
Baantraining 1 dag Theorie
Digitale tachograaf en boordcomputers 1 dag Theorie
Chauffeurs dag 1 dag Theorie
Rijoptimalisatie II 1 dag Theorie
Veilig werken langs de weg1 dag Theorie
Techniek en veiligheid1 dag Theorie
Actualisering vakbekwaamheid chauffeur 1 dag Theorie
Verkeerseducatie1 dag Theorie
Het nieuwe rijden1 dag Praktijk
Rijoptimalisatie1 dag Praktijk
Manoeuvreertraining 1 dag Praktijk

Is Code 95 hetzelfde als een rijbewijs?

Antwoord: Nee, Code 95 is een aanvulling op het rijbewijs van een chauffeur.

Waar kan een chauffeur een Code 95-cursus volgen?

Antwoord: Een chauffeur kan een Code 95-cursus volgen bij erkende opleidingsinstituten en rijscholen, zoals bij BACE Academy!

Is Code 95 vereist voor alle vrachtwagen- en buschauffeurs?

Antwoord: Ja, Code 95 is vereist voor alle vrachtwagen- en buschauffeurs die in de EU rijden. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij chauffeurs vrijstelling kunnen krijgen van de Code 95 nascholing, bijvoorbeeld als ze:

  • Het gaat om het besturen van een vrachtwagen in dienst van de brandweer, ambulance of strijdkrachten;
  • Het voertuig niet harder kan dan 45 kilometer per uur;
  • Als het voertuig getest wordt op de openbare weg na reparatie, onderhoud of technische verbeteringen;
  • Transport van of naar een onderhoudscentrum;
  • Het voertuig wordt bestuurt tijdens een reddingsoperatie, gladheidsbestrijding, humanitaire hulp of noodtoestand;
  • Het voertuig wordt bestuurt voor het niet commercieel transport van goederen en/of personen;
  • U bestuurt het voertuig tijdens een rijopleiding om een rijbewijs of het getuigschrift van vakbekwaamheid (Code 95) te halen;
  • U vervoert of bestuurt materieel, uitrusting of machines die u voor uw werk nodig heeft.

De volledige lijst van uitzonderingen vind je op de website van Inspectie Leefomgeving en Transport.

Vrachtwagen op snelweg met code 95

Wat zijn de voordelen van het behouden van Code 95?

Antwoord: Het behouden van Code 95 stelt chauffeurs in staat hun kennis en vaardigheden bij te werken en te verbeteren, waardoor ze veiliger en efficiënter kunnen rijden. Tevens helpt het bij het vinden van een arbeidsbetrekking. Het helpt werkgevers ook te voldoen aan wettelijke vereisten en hun chauffeurs inzetbaar te houden.

Vrijstelling van Code 95 voor chauffeurs die geboren zijn vóór 1 juli 1995?

Antwoord: Volgens de Nederlandse wet hoefden chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 geen basiskwalificatie of nascholing te doen. Zij kregen code 95 automatisch op hun C- of D-rijbewijs. Die automatische toekenning is sinds 1 december 2020 niet meer geldig, zoals te lezen valt op de website van de Rijksoverheid.

Je rijbewijs met code 95 is sinds 1 december 2020 niet meer geldig als je geen nascholing heeft gedaan en geboren bent vóór 1 juli 1955.

Heb je code 95 nodig om beroepsmatig te rijden? Volg dan zo snel mogelijk de benodigde nascholing en vraag een nieuw rijbewijs aan.