VCA certificaat behalen

Stappen voor het behalen van een VCA-certificaat: een gids

Wil je graag een VCA certificaat halen? In deze blog beschrijven wij vijf stappen die je moet nemen om een VCA certificaat te halen.

Stap 1: Soort opleiding kiezen

VCA certificatie is bedoeld voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd risico in een risicovolle omgeving. Vaak gaat het om constructie- of onderhoudswerkzaamheden die plaatsvinden op bouwterreinen, in fabrieken, op werkplaatsen en bij installaties.

Er zijn drie soorten VCA opleidingen, dit zijn B-VCA, VCA-VOL en VIL-VCU. De opleidingen verschillen hem in de eindgebruiker. Zo is de B-VCA bedoeld voor werknemers van organisaties, de VCA-VOL voor leidinggevenden van organisaties en de VIL-VCU voor intercedenten en leidinggevenden die werkzaam zijn voor uitzendorganisaties.

Wil je meer weten over het verschil tussen B-VCA en VCA-VOL? In deze blog leggen wij het verschil tussen B-VCA en VCA-VOL uit.

Stap 2: Opleiding volgen

Nadat je je ingeschreven hebt ga je de gekozen opleiding volgen. Dat is een logisch oorzaak-gevolg. Maar waar je de opleiding gaat volgen, is nog een keuze die je waarschijnlijk moet maken.

Er zijn verschillende opleidingsinstanties waar je op verschillende opleidingslocaties terecht kunt voor het volgen van een opleiding, maar kun je ook kiezen voor een training op eigen locatie. Bij BACE Academy kun je kiezen uit verschillende opleidingslocaties door heel Nederland, maar kun je ook kiezen voor een in-company training. Het voordeel hiervan is dat het lesprogramma aan je eigen specifieke bedrijfssituatie kan worden aangepast. Daarnaast is een training op locatie zeer geschikt als je als werkgever meerdere kandidaten tegelijkertijd wil opleiden.

Bekijk hier onze VCA opleidingen.

vca certificaat halen, vca cursus, vca training, vca opleiding, vca basis certificaat, vca vol certificaat, vil vcu certificaat, vca vol cursus, vca vol training, vil vcu training, vil vcu cursus

Stap 3: Cursusmateriaal bestuderen

Tijdens je VCA opleiding ontvang je cursusmateriaal dat je moet bestuderen. Dit is vaak een leerboek, maar kan ook cursusmateriaal in de vorm van presentaties, documenten of online modules zijn. Dit verschilt per opleidingsinstantie. Zorg ervoor dat je de leerstof goed bestudeert en begrijpt.

Stap 4: Examen afleggen

Nadat je de leerstof goed hebt bestudeert, en je zeker bent van je kunnen, is het de bedoeling dat je een examen aflegt. Het examen wordt vaak afgelegd door een erkende exameninstituut. Het examen test je kennis van veiligheidsregels, -procedures en -praktijken middels meerkeuzevragen. Het aantal meerkeuzevragen dat je moet beantwoorden hangt af per soort opleiding. Meestal bevat een B-VCA examen 40 vragen en de VCA-VOL en VIL-VCU examens 60 vragen.

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op de examens. Wij raden het aan om te oefenen met proefexamens of om een examentraining af te leggen.

Stap 5: Je VCA certificaat halen

Ben je geslaagd voor het examen? Gefeliciteerd! Je ontvangt een certificaat dat 10 jaar geldig is. Hier lees je meer over de geldigheid van certificaten.

Tenslotte

Is het belangrijk op te merken dat de exacte procedures en vereisten voor het behalen van een VCA certificaat kunnen variƫren per land of regio. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met erkende VCA-opleidingsinstituten of relevante brancheorganisaties voor specifieke informatie over de certificering in jouw land of regio.

Heb je toevallig nog onbeantwoorde vragen over VCA of VCA opleidingen?

Dan kun je onze blog waarin we 10 veelgestelde vragen over VCA beantwoorden lezen. Je mag ook altijd met onze Emiel bellen.