Geldigheid certificaat

Wat is de geldigheid van mijn certificaat? Dat is een veelgestelde vraag, met een variërend antwoord: in deze blog proberen wij daar antwoord op te geven.

Wat de Arbowet zegt

Het is algemeen bekend dat vanuit de Arbowet bedrijven bepaalde verplichtingen worden opgelegd op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Elke organisatie dient hun medewerkers goed te onderrichten. Daar zijn verschillende veiligheidstrainingen voor. Na het behalen van het examen krijgt de cursist een geldig certificaat en een veiligheidspas. Daarmee kunnen ze aantonen dat ze bewust zijn van alle veiligheidsmaatregelen die gelden voor hun praktijk. Dit kunnen ze echter wel maar tijdelijk doen, want aan alle certificaten hangt een houdbaarheidsdatum.

Dat is ergens ook logisch. Want sommige certificaten zijn zelfs 10 jaar geldig. En in die tijdspanne is het aannemelijk dat er wijzigingen worden doorgevoerd in wetten en veiligheidseisen. De geldigheidsdatum dient ervoor te zorgen dat de veiligheidsnormen en -eisen regelmatig worden geëvalueerd en bijgewerkt. Daar zijn een aantal redenen voor:

1. De technologische vooruitgang kan voor nieuwe risico’s en uitdagingen zorgen. Het technologische landschap verandert immers continu. Innovaties zorgen voor nieuwe producten waar potentieel nieuwe gevaren aan kleven. Dit moet natuurlijk bijgebeend worden.

2. Constant veranderende omstandigheden kunnen zorgen voor nieuwe risico’s die bijvoorbeeld de effectiviteit van veiligheidsmaatregelen inperkt. Denk hierbij aan geüpdatete systemen of processen.

Beide factoren leiden dan tot evoluerende veiligheidsnormen. Nieuwe inzichten, technologieën en best practices kunnen leiden tot bijgewerkte veiligheidsvereisten. En daar moet jij dan van op de hoogte zijn.

Maar hoelang geldt mijn certificaat dan?

De geldigheidsduur van een veiligheidscertificaat hang af van het type certificaat en de specifieke regelgeving die daarbij van toepassing is. Bij BACE Academy zijn de meeste veiligheidscertificaten 5 jaar geldig. Voor een aantal geldt een andere geldigheidsdatum, die bespreken we hieronder.

VCA geldigheid certificaat

Een VCA certificaat is 10 jaar geldig. Dit kan je als voordelig zien, want het is een flinke tijd. Maar er zit ook een addertje onder het gras: waar je bij een aantal cursussen de mogelijkheid krijgt om je certificaat te verlengen na een herhalingscursus, is dit helaas niet mogelijk bij een VCA certificaat.

Zoals eerder benoemd is het aannemelijk dat er in die tien jaar wijzigingen worden doorgevoerd. Daarbij is het ook aannemelijk dat je de aangeleerde theorie na tien jaar niet meer vers in het geheugen hebt staan. Up-to-date blijven is een vereiste om de veiligheid te waarborgen. Het opnieuw leren en slagen voor een examen is daarom ook een vereiste.

BHV geldigheid certificaat

Een BHV certificaat is maar 1 jaar geldig. Ook dit heeft te maken met voortdurende ontwikkelingen en veranderingen. Om je kennis te actualiseren en te behouden dien je daarom ieder jaar een herhalingscursus te doen.

Heftruck geldigheid certificaat

Dat is per land of regio verschillend. Als je een heftruck in Nederland wilt besturen, dan is je heftruck certificaat 5 jaar geldig.

Wil je na die vijf jaar als heftruckchauffeur blijven werken, dan is het verlengen van je certificaat verplicht. Het verlengen van het heftruck certificaat houdt in dat je een herhalingscursus moet volgen. Tijdens deze cursus wordt je kennis en vaardigheden opgefrist en geëvalueerd.

Je kunt bij BACE Academy terecht voor een heftruck herhalingscursus. Dan is je kennis en kunde binnen een halve dag opgefrist.

geldigheid certificaat reachtruck, geldigheid certificaat heftruck, reachtruck certficaat, reachtruck cursus, reachtruck training

Hoe kan ik erachter komen hoelang mijn certificaat nog geldig is?

Simpelweg door met onze Emiel te bellen. Tenminste, als je bij ons een cursus hebt gevolgd. Heb je dat niet gedaan, dan kun je de instantie raadplegen waar je de desbetreffende cursus hebt gevolgd. En anders kun je altijd nog het Centraal Diploma Register raadplegen om de geldigheidsduur van je certificaat te checken.