Wat is het verschil tussen VCA basis en VCA VOL?

Als je weleens in een bedrijf of een sector hebt gewerkt waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen of machines, dan heb je vast wel van VCA gehoord. Wellicht weet je dan ook al dat je met een VCA certificaat kunt aantonen dat je veilig kan werken en daarbij rekening houdt met je gezondheid en het milieu. Maar wist je ook dat er verschillende soorten VCA certificaten zijn? Bij ons wordt vaak de vraag gesteld over wat het verschil is tussen een VCA basis en VCA-VOL certificaat, en wanneer je welk certificaat nodig hebt. Wellicht kamp jij ook met deze vragen. Hopelijk maken wij jou wat wegwijzer na het lezen van deze blog.

Wat is het verschil tussen een VCA basis en een VCA-VOL certificaat?

Het VCA basis certificaat is bedoeld voor operationele werknemers. Het VCA-VOL certificaat is bedoeld voor operationeel leidinggevenden.

Dat is een veelgestelde vraag met eigenlijk een vrij simpel antwoord. Het antwoord ligt hem bij de eindgebruiker van het certificaat. Het grootste gedeelte van je antwoord krijg je als je de vraag stelt voor wie welk certificaat bedoeld is.

Het VCA basis certificaat is bedoeld voor operationele werknemers. Werknemers die aan de slag moeten in risicovolle omgevingen of met risicovolle stoffen of machines moeten werken. Deze certificering gaat daarom ook vooral over de werkzaamheden. Hoe gebruik je bepaalde beschermingsmiddelen? Hoe ga ik om met potentieel gevaar? En hoe moet ik handelen als er iets op de werkvloer gebeurd? Dit zijn de vragen waar jij als VCA basis certificaathouder antwoord op moet kunnen geven.

Het VCA-VOL certificaat is bedoeld voor operationeel leidinggevenden. Hiermee toon jij als leidinggevende aan dat je weet wat veilig werken inhoudt, maar ook rekening houdt met het milieu en de gezondheid van jezelf en de medewerkers waaraan je leiding geeft. Deze certificering gaat voornamelijk over procedures. Hoe kan ik voor veiligheid binnen de organisatie zorgen? Hoe regel ik dit? En hoe waarborg ik deze veiligheid? Dit zijn vragen waar jij als VCA-VOL certificaathouden antwoord op moet kunnen geven.

Wat is het verschil tussen een VCA basis en VCA-VOL cursus?

In essentie zijn de cursussen hetzelfde. Bij VCA VOL zitten er enkele extra onderwerpen gericht op een leidinggevende rol binnen een organisatie.

Tijdens beide cursussen komen onderstaande onderwerpen aan bod.

  • De Arbowet
  • De Wet Milieugevaarlijke stoffen
  • De begrippen giftigheid, brand en explosie, geluid, elektriciteit, stralingen en trillingen
  • Arboverbetercyclus
  • Taak- en risicoanalyse en werkplan
  • Ergonomie op de werkplek

Bij de VCA VOL cursus zitten een aantal extra onderwerpen. Hier leer je bijvoorbeeld ook wat je moet organiseren, maar ook hoe je bepaalde mensen aanspreekt.

vca basis, vca vol, vil vcu, vca certificaat, vca cursus, vca vol cursus, vil vcu cursus, vca geldigheid, vca, vca certificering

In een notendop: het verschil tussen een VCA Basis en VCA VOL certificaat.

Het belangrijkste verschil tussen een VCA-VOL en VCA Basis certificaat is dat VCA-VOL voor leidinggevenden bedoeld is en een VCA basis certificaat voor medewerkers die aan de slag gaan voor een werkgever of aannemer.

Heb je toevallig nog meer vragen over VCA?

Dat kan. Dat mag. En je hebt geluk, want wij hebben ook een blog over 10 veelgestelde vragen over VCA.

Of weet je toevallig nu al welke cursus je wilt gaan volgen?

Dat is mooi, want dan is het ons gelukt om je wegwijs te maken. En daar zijn we blij mee. Maar we zijn nog blijer als we de eer krijgen om je op te leiden.

Je kunt je hier inschrijven voor de VCA basis cursus. Klik op deze link als je een leidinggevende bent en voor het VCA VOL certificaat wil gaan.

Waarom bij BACE Academy? Omdat wij expert zijn in veiligheidstrainingen. Daarnaast heb je bij ons de keuze uit meerdere opleidingslocaties waar je deze cursus kunt volgen, maar zijn we ook in staat om trainingen bij jou op locatie te geven. Kies je voor een van de opleidingslocaties, dan krijg je ook nog eens gratis lunch aangeboden. Kies je voor in-company, dan passen wij de les aan jou bedrijfssituatie aan. Tenslotte is ons verteld dat wij mooie prijzen hanteren. Voor onze zakelijke klanten maken we graag een passende offerte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *