Ergonomie op de werkplek

Wil je een cursus ergonomie volgen? Volg dan onze Ergonomie op de werkplek cursus en haal je certificaat binnen 1 dag.

Ergonomie is het aanpassen van producten of systemen aan de verwachte gebruikersgroep zodat de omgang ermee veilig, effectief, efficiënt en comfortabel zal zijn.

Prijs

Op offertebasis

Duur

1 dag

Locaties

In-company

Inhoud

Het accent bij de training “ergonomie op de werkplek” ligt op het aanleren van veilig gebruik in de werksituatie bij onder meer zitten, tillen en bukken. Ook het juist gebruiken van de diverse interne transportmiddelen die in de werkomstandigheden van het bedrijf worden gebruikt komen aan bod, zoals:

  • Het in beweging brengen en stoppen van de pompwagen.
  • Het laden en lossen van vrachtwagens en containers.
  • Het in beweging brengen van rolcontainers.
  • Het veilig gebruiken van elektrische pompwagens.
  • Op- en afstappen van interne transportmiddelen.

Gebruik van de geoefende technieken komt het best tot z’n recht als de training wordt gevolgd door het “hele bedrijf”, dus ook door chauffeurs, kantoorpersoneel en bedrijfsleiding. Het “wij-gevoel” en de sociale controle die daaruit voortkomt, kan een belangrijke bijdrage leveren aan deze training.

Leslocatie(s)

Deze training kan alleen in-company worden verzorgd.

Lestijden

Een dag van 08.30 uur tot 16.00 uur of twee dagdelen in onderling overleg.

Lesdata

Op aanvraag.

Prijzen

Op offertebasis.

Btw-vrij factureren

Ben je niet btw-plichtig? Wij kunnen je ook factureren zonder btw, wij zijn namelijk CRKBO gecertificeerd.

Wat is een ergonomische werkplek?

Een ergonomische werkplek is een werkplek die is aangepast aan de fysieke behoeften en mogelijkheden van de medewerker, zodat deze zo comfortabel, veilig en efficiënt mogelijk kan werken. Het doel van een ergonomische werkplek is om lichamelijke klachten en ziektes als gevolg van een verkeerde werkhouding, overbelasting en andere fysieke belasting te voorkomen.

Een ergonomische werkplek kan bijvoorbeeld bestaan uit een verstelbare bureaustoel en bureau, een beeldscherm op de juiste hoogte en afstand, een ergonomisch toetsenbord en muis, goede verlichting en een gezonde luchtvochtigheid. Daarnaast is het belangrijk dat de werkplek voldoende ruimte biedt om comfortabel te kunnen werken en dat er voldoende bewegingsruimte is om afwisselend te kunnen zitten, staan en lopen. Bij BACE richten we ons vooral op de werkplek in het magazijn, zoals veilig gebruik in de werksituatie bij onder meer zitten, tillen en bukken.
Ook het juist gebruiken van de diverse interne transportmiddelen die in de werkomstandigheden van het bedrijf worden gebruikt komen aan bod.
Deze training kan echter door iedereen in het bedrijf gevolgd worden, dus ook door chauffeurs, kantoorpersoneel en bedrijfsleiding. 

Het inrichten van een ergonomische werkplek is niet alleen belangrijk voor de gezondheid en veiligheid van de medewerkers, maar kan ook bijdragen aan een hogere productiviteit en betere werksfeer. Door medewerkers de juiste tools en omgeving te bieden om hun werk goed te kunnen doen, kunnen zij zich beter concentreren en efficiënter werken.

Het is aan te raden om regelmatig de ergonomie van de werkplekken te evalueren en waar nodig aan te passen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Waarom zou ik de cursus Ergonomie op de werkplek volgen?

Ergonomie is ontstaan op het moment dat men bewust constateerde dat werk, techniek en arbeidsomstandigheden niet vanzelf op de werknemer worden afgestemd. Na onderzoek bleek dat werk en hulpmiddelen kundig en systematisch verbeterd kunnen worden om vermoeidheid, ongelukken en ziekteverzuim verminderen en om de prestaties te verhogen. Daarnaast was er bij bepaald werken, zoals werken aan de lopende band, meer aandacht nodig voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers, terwijl werkgevers meer op efficiëntie gingen letten. Hierdoor ontstond de behoefte aan ‘arbeidsergonomie’.

Zakelijke klanten

Gebruik van de geoefende technieken komt het best tot z’n recht als de training wordt gevolgd door het “hele bedrijf”, dus ook door chauffeurs, kantoorpersoneel en bedrijfsleiding. Het “wij-gevoel” en de sociale controle die daaruit voortkomt, kan een belangrijke bijdrage leveren aan deze training.

Wil je meerdere werknemers inschrijven voor de cursus Ergonomie op de werkplek? Voor onze zakelijke klanten maken we graag een passende offerte. Deze kun je hier aanvragen.

Trainingen bij jou op locatie

Wist je dat al onze trainingen ook op je eigen locatie gegeven kunnen worden? Het lesprogramma kan helemaal aan je eigen specifieke bedrijfssituatie worden aangepast. Een training op eigen locatie is zeer geschikt als je meerdere kandidaten tegelijkertijd wilt opleiden.