Wat is VCA nou precies? En waar staat de VCA certificering voor? Wie moet een VCA certificaat halen? En stel dat je je certificaat haalt, hoelang is die dan geldig? Dit zijn vragen die wij regelmatig door de telefoon krijgen. En om die roodgloeiende telefoon van Emiel eens af te laten koelen, beantwoorden wij hier 10 vragen die regelmatig gesteld worden door onze bellers. Begrijp ons niet verkeerd, je kunt ons altijd blijven bellen voor vragen.
1. Wat betekent VCA?
De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. In essentie is VCA een certificeringssysteem dat in Nederland wordt gebruikt om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Veel bedrijven stellen het hebben van een VCA certificaat verplicht. Dit zijn vaak bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd risico, denk hierbij aan de bouw of de petrochemie.
2. Waarom is VCA certificering nodig?
VCA certificering is nodig om te voldoen aan wettelijke eisen, de veiligheid te waarborgen, de concurrentiepositie te verbeteren en de betrokkenheid van medewerkers bij veiligheidskwesties te vergroten. Het is een erkenning dat een bedrijf zich inzet voor veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer. Er zijn steeds meer opdrachtgevers die ervoor kiezen om hun werkzaamheden alleen uit te besteden aan VCA-gecertificeerde leveranciers. In dit geval wordt het dus ook als een beslissende factor gebruikt.
Kortom, VCA certificering is onmisbaar als je als professional of leidinggevende aan de slag wil in sectoren met een verhoogd veiligheidsrisico. Zo blijf je ervoor zorgen dat jij en je collega’s of medewerkers gezond en wel naar huis kunnen na een dagje (veilig) werken.
3. Wat is de VCA checklist?
De VCA checklist is een handleiding, naslagwerk en een instrument voor controle in één. Als je al bedrijf alle hoofdstukken van de checklist volgt, weet je dat je als organisatie voldoet aan thema’s zoals bedrijfsveiligheid, gezondheid en milieu. Uiteindelijk is het aan bedrijven op veel gebieden zelf om te bepalen hoe VCA wordt toegepast en op welke wijze veiligheid wordt geborgd. De checklist bestaat uit meerdere hoofdstukken:
- VGM-risicobeheer
- VGM-projectplan
- VGM-bewustzijn
- VGM-beleid en -organisatie, betrokkenheid van de directie
- VGM-inspecties
- Opleiding, voorlichting en instructie
- Bedrijfsgezondheidszorg
- Aanschaf en keuring van materialen, arbeidsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen
- Inkoop van diensten
- Melding, registratie en onderzoek van VGM-incidenten
4. Is VCA certificering bedoelt voor werkgevers of werknemers?
Het VCA certificaat kan zowel voor bedrijven als individuele werknemers worden behaald. Het toont aan dat zij op de hoogte zijn van veiligheidsvoorschriften en -procedures en in staat zijn om veilig te werken. Bedrijven die VCA gecertificeerd zijn, tonen hiermee aan dat zij serieus omgaan met veiligheid en gezondheid op de werkvloer.
5. Welke soort VCA certificeringen zijn er?
Er zijn drie verschillende soorten VCA certificaten, namelijk B-VCA, VIL-VCU en VCA-VOL.
B-VCA
De B-VCA certificaat is bedoelt voor medewerkers die willen laten zien dat ze over de basiskennis beschikken van VGM. Bij ons kun je je certificaat in 1 dag behalen. Bekijk hier onze B-VCA cursus.
VIL-VCU
De VIL-VCU cursus is bedoeld om intercedenten en leidinggevenden in de uitzendbranche zowel de vereiste basis veiligheidskennis te geven, als specifieke kennis die vereist is om de verantwoordelijkheid inzake de selectie en voorlichting in het kader van een veilige werkuitvoering inhoud te geven. Bekijk hier onze VIL-VCU cursus.
VCA-VOL
De VCA-VOL cursus is bedoeld voor operationeel leidinggevenden. Met een VCA-VOL certificaat laat je als leidinggevende zien dat je veilig werkzaamheden kunt uitvoeren in een risicovolle omgeving, dat je kennis hebt van wet- en regelgeving, je gevaarlijke situaties kunt herkennen en weet hoe je deze kunt voorkomen. Bekijk hier onze VCA-VOL cursus.
Lees hier meer over het verschil tussen B-VCA en VCA-VOL.
6. Wat zijn enkele belangrijke onderwerpen die worden behandeld tijdens een VCA training?
Enkele belangrijke onderwerpen zijn risicobeheer, veiligheidsvoorschriften, gevaarlijke stoffen, persoonlijke beschermingsmiddelen en noodsituaties. Dit verschilt echter per soort cursus.
7. Kun je een VCA cursus in-company volgen?
Ja zeker. Tenminste, bij BACE Academy wel. Sterker nog, al onze cursussen kunnen op je eigen locatie gegeven worden. Het voordeel hiervan? Het lesprogramma kan helemaal aan je eigen specifieke bedrijfssituatie worden aangepast. Een ander voordeel is dat we voor onze zakelijke klanten graag een passende offerte maken. Een cursus op locatie is zeer geschikt als je als bedrijf meerdere werknemers tegelijkertijd wil opleiden.
8. Hoelang is een VCA certificaat geldig?
Je certificaat en pasje zijn tien jaar geldig, hierna moet je opnieuw de theorie leren en slagen voor het examen. Twijfel je over de geldigheid van je certificaat? Dan kun je het Centraal Diploma Register raadplegen om de geldigheidsduur van je certificaat te checken. Als je bij ons een cursus hebt gevolgd dan kun je ons altijd bellen hierover.
9. Kun je een VCA certificaat verlengen?
Nee, helaas kan dit niet. Dit is zo omdat je certificaat 10 jaar geldig is. In die tijdspanne is het aannemelijk dat er wijzigingen in de wetten en eisen worden doorgevoerd. Daarbij is het ook aannemelijk dat alle aangeleerde theorie na 10 jaar niet meer vers in je geheugen staat. Om op de hoogte te blijven moet je daarom opnieuw de theorie leren en slagen voor het examen. En dat is belangrijk, want zo blijven we de veiligheid waarborgen.
10. Is een VCA certificaat verplicht?
Nee, een VCA certificaat is niet verplicht. Toch is het voor verschillende functies wel aan te raden om er een te halen. Daarbij stellen steeds meer bedrijven het als vereiste als je bij hun aan de slag wilt gaan. Zo is sinds 1 januari 2016 een VCA-VOL certificaat op alle bouwlocaties vereist. Kortom, biedt een VCA certificaat alleen maar voordelen: er wordt veiliger gewerkt, waardoor minder ongelukken en verwondingen ontstaan, waardoor de werkzaamheden weer zo veel mogelijk gecontinueerd kunnen worden.
Is je vraag toevallig nog steeds niet beantwoord?
Dan kun je altijd nog met onze Emiel bellen.