Welke soorten heftrucks zijn er? Waar wordt elk soort heftruck voor gebruikt? Je lees het in onderstaand artikel!
Soorten heftrucks
- Vorkheftrucks met een verbrandingsmotor;
- Vorkheftrucks met een elektrische aandrijving;
- Elektrische pallettrucks;
- Smalle gangen trucks;
- Stapelaars;
- Orderverzamelaars;
- Reachtrucks;
- Magazijntrekkers.
Toepassingen verschillende soorten heftrucks
Elk soort heftruck heeft zijn eigen specifieke toepassing en meerwaarde in een bedrijfsomgeving. Afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden kan met een heftruck met bijpassende capaciteiten aanschaffen. Onderstaand lees je de toepassingen van de verschillende soorten heftrucks.
Vorkheftrucks met een verbrandingsmotor
Vorkheftrucks met een diesel of LPG aangedreven motor. Deze heftrucks worden vaak toegepast in zwaardere industriële toepassingen. Dieseltrucks zijn niet meer toegestaan bij gebruik in binnenruimtes of halfopen ruimtes. LPG trucks zijn nog wel toegestaan, echter moet er een goede ventilatie in werking zijn.
Een LPG heftruck heeft het voordeel dat deze stiller en trillingsarmer. Daarbij zijn de kosten per draaiuur net iets lager als bij een dieseltruck.
Vorkheftrucks met een elektrische aandrijving
Vorkheftrucks met een elektrische aandrijving hebben een elektro motor. Deze stoot dus geen uitlaatgassen uit. Een wenselijke situatie in binnenruimtes of halfopen ruimtes. In het bijzonder in bijvoorbeeld de voedselverwerking, waar uitlaatgassen niet wenselijk zijn. Elektro trucks zijn bovendien stiller en zuiniger als heftrucks met een verbrandingsmotor.
Elektrische pallettrucks
Deze pallettrucks zijn elektrisch aangedreven. Hierdoor zijn ze ergonomisch om mee te werken. Ze zijn geschikt voor het laden, lossen en verplaatsen van goederen op een pallet. Door de elektrische aandrijving wordt het lichaam ontzien.
Smalle gangen trucks
De naam zegt het al: deze trucks zijn uitermate geschikt voor smalle gangen! Door het gebruik van een smalle gangen truck kunnen er meer stellingen in het magazijn geplaatst worden. Hiermee wordt de ruimte in het magazijn geoptimaliseerd en winst behaald. Daarbij zijn ze erg flexibel en maken intelligent stapelen mogelijk.
Stapelaars
Een stapelaar is te vergelijken met een palletwagen. Echter kan een stapelaar op grotere hoogte werken. Zo kan hij ingezet worden voor het stapelen van meerdere pallets, of het plaatsen van een pallet op hoogte in een magazijnrek.
Orderverzamelaars
Een orderverzameltruck wordt voornamelijk ingezet in magazijnen. Deze truck is geoptimaliseerd voor het snel en efficiënt verzamelen van orders. Er zijn zowel horizontale als verticale orderverzamelaars. Een horizontale verzamelaar kan reiken tot het eerste stellingligger niveau. Een verticale verzamelaar kan daartegen tot op hogere grijphoogte reiken, echter is dit wel minder tijdsefficiënt.
Reachtrucks
Deze wendbare truck is uitermate geschikt voor het verplaatsen van pallets in een magazijn. Bij een reachtruck kan de mast in zijn geheel naar voor of achter schuiven.
Magazijntrekkers
Een magazijntrekker wordt voornamelijk gebruikt voor transport op de bedrijfslocatie. Bijvoorbeeld tussen productie en magazijn. Een magazijntrekker ontleent zich voor horizontaal transport over zowel korte als lange afstanden.
Heftruck training
De verschillende soorten heftrucks worden allen op een andere manier gehanteerd in de bedrijfsomgeving. Het besturen van een stapelaar behoeft een andere handigheid als bij een vorkheftruck.
Voor de diverse soorten heftrucks zijn er bijpassende trainingen. Zo bieden wij bij ATIM Academy een training aan specifiek op de vorkheftruck en eentje specifiek gericht op een elektrische pallettruck. Ons volledige aanbod vind je onderstaand:
Heftruck certificaat
Plaats: In-company of Vianen
Duur: 1 dag (verlenging 1/2 dag)
Inschrijven doe je HIER.