Is een heftruckcertificaat verplicht? Hoelang duurt een cursus heftruck? Wie mag een heftruck besturen? En hoe oud moet je zijn om een heftruck te mogen besturen? In deze blog beantwoorden wij 10 veelgestelde vragen over de cursus heftruck en het heftruckcertificaat.
Staat precies jouw vraag er nou niet tussen? Dan kun je altijd nog onze Emiel bellen.
1. Wat is een heftruckcertificaat?
Een heftruckcertificaat is een officieel document waarmee je aangeeft dat je de nodige kennis en vaardigheden hebt opgedaan om een heftruck veilig en bekwaam te bedienen. Je toont daarmee niet alleen aan dat je bekwaam bent om een heftruck goed te besturen, maar ook dat je bekend bent met veiligheidsvoorschriften en operationele procedures die van pas komen bij het gebruik van een heftruck.
2. Is een heftruckcertificaat verplicht?
Nee. Volgens de Nederlandse wet is het hebben van een heftruckcertificaat niet verplicht om een heftruck te besturen. Daarentegen zijn werkgevers wel wettelijk verplicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Dat word verplicht vanuit de Arbowet. Dus als je als heftruckchauffeur voor een werkgever wil werken, dan is het behalen van een heftruckcertificaat wel een vereiste.
3. Wanneer heftruckcertificaat nodig?
Als je als heftruckchauffeur voor een werkgever wil werken. De Arbowet verplicht werkgevers om te zorgen voor een veilige werkomgeving: een bepaalde deskundigheid bij het besturen van een heftruck is dan vaak een vereiste.
4. Wie mag een heftruck besturen?
Iedereen met een minimum leeftijd van 18 jaar. Ben je 16 of 17 jaar oud? Dan mag je onder deskundig toezicht een heftruck besturen.
Dit betekent ook dat je een heftruckcertificaat al vanaf je 16e kunt halen. In de Arbowet staat echter niet beschreven wat precies bedoelt wordt met ‘deskundig toezicht’. Wat we wel zeker weten:
- Degene die toezicht houdt moet minimaal 18 jaar oud zijn;
- Degene die toezicht houdt moet aantoonbare ervaring hebben met het besturen van een heftruck;
- Degene die toezicht houdt moet duidelijk zicht hebben op de minderjarige bestuurder en moet ook goed in staat zijn met hem of haar te communiceren.
5. Welke heftruckcertificaten zijn er?
Of wil je je certificaat verlengen? Wij bieden vier soorten heftruck cursussen aan:
- Starter is voor instappers zonder rijervaring
- Expert is voor mensen die al enige rijervaring hebben
- Verlenging is voor degenen waarvan hun certificaat verloopt
- Code 95 is voor de verplichte nascholing
6. Hoelang duurt een cursus heftruck?
Dit hangt per soort cursus af. De Starter, Expert en Code 95 cursus duurt 1 dag. De verlengingscursus duurt een halve dag.
Tip: lees ook onze blog over veelgestelde vragen over Code 95 nascholing
7. Hoelang is heftruckcertificaat geldig?
5 jaar. Na het behalen van een veiligheidstraining krijg je een certificaat en veiligheidspas die 5 jaar geldig zijn. Hierna kun je een verlengingscursus volgen om je kennis en kunde op te frissen en je certificaat te verlengen. Hier lees je meer over de geldigheid van diverse veiligheidscertificaten.
8. Wat kost heftruckcertificaat?
Dat verschilt per soort training en opleidingsinstantie. Op de opleidingspagina’s vind je de actuele prijzen:
9. Kan ik een cursus heftruck in-company volgen?
Ja, dat kan. Wij kunnen alle cursussen in-company verzorgen, dus ook de heftruckcursussen. Het voordeel van een in-company training is dat het helemaal aan je eigen specifieke bedrijfssituatie kan worden aangepast. Met speciaal ontwikkelde praktijkopdrachten kun je bepaalde manoeuvres die gelinkt zijn aan je omgeving snel onder de knie krijgen en direct toepassen. Een training op locatie is zeer geschikt als je als bedrijf meerdere werknemers tegelijkertijd wil opleiden.
Is een in-company cursus voor jou geen mogelijkheid? Geen zorgen. Wij hebben verschillende opleidingslocaties door heel Nederland ter beschikking.
10. Moet je een examen afleggen om je heftruckcertificaat te halen?
Ja. De aangeleerde theorie wordt getoetst door middel van meerkeuzevragen. Voor mensen met problemen met de Nederlandse leesvaardigheid bestaat de mogelijkheid om de toets mondeling af te nemen.
Je rijvaardigheid (praktische deskundigheid) wordt door de instructeur beoordeeld.