Veiligheid op de werkvloer – Hoe een cultuur van veiligheid te bevorderen met behulp van effectieve trainingen

Het creëren van veiligheid op de werkvloer kan de kans op arbeidsongevallen aanzienlijk verminderen. Veiligheidstrainingen dienen als een effectief middel voor bedrijven om een cultuur van veiligheid te creëren en waarborgen. In dit artikel benoemen wij factoren die invloed hebben op de uiteindelijke effectiviteit van veiligheidstrainingen ten behoeve van het creëren van een veilige werkcultuur.

De betrokkenheid van het management

Een goed voorbeeld is veel waard. Door zelf erg betrokken te zijn kunnen managers de betrokkenheid van de werknemers bij het creëren en behouden van een veilige werkcultuur ook vergroten. Dit betekent dat managers ook actief moeten deelnemen aan veiligheidstrainingen. Naast het tonen van leiderschap door deel te nemen aan de veiligheidstrainingen, is het natuurlijk ook van belang het management de veiligheidsinitiatieven en veiligheidsprotocollen blijft naleven. Managers moeten daarin het voortouw nemen. Dan volgen de werknemers. Zo blijft een veilige werkcultuur gewaarborgd.

Het regelmatig organiseren en volgen van trainingssessies

Het is over het algemeen bekend dat regelmaat goed is voor de mens. Dit geldt ook voor het bevorderen van een veilige werkcultuur. Door het regelmatig volgen van veiligheidstrainingen blijven veiligheidsprincipes en -protocollen vers in het geheugen van werknemers en managers. Het is daarom van belang om als organisatie regelmatig herhalingscursussen aan te bieden.

Interactieve en praktische trainingen

Doordat werknemers actief bij de trainingen worden betrokken, worden ze aangemoedigd zelf na te denken over veiligheidskwesties. Veiligheidstrainingen interactief en praktisch maken kan door het toevoegen van realistische scenario’s en casestudies. Ook kunnen in-company trainingen hieraan bijdragen. In dit artikel lees je over de voordelen van een in-company cursus.

Communicatie en feedback voor veiligheid op de werkvloer

Werknemers moeten zich uitgenodigd en comfortabel voelen bij het melden van incidenten en het uiten van zorgen omtrent veiligheid. Het is daarom van groot belang om als organisatie/manager open communicatie aan te moedigen. Het implementeren van feedbackmechanismen kan hierin ook een grote rol spelen.

Veiligheid werkvloer, veilige werkvloer, veilige werkcultuur

Erkenning en beloning

Door het erkennen van goede prestaties omtrent veiligheid, wordt veilig gedrag nog meer gestimuleerd. Het is daarom van belang om werknemers die actief zijn tijdens veiligheidstrainingen, en in het algemeen erg betrokken zijn bij het nastreven van een veilige werkcultuur, te belonen en te erkennen. Dit hoeft niet altijd een bonus op hun salaris te zijn. Een klein gebaar van waardering is vaak al voldoende. Uiteindelijk zullen andere werknemers dit zien en zal dit bij ook bij hun veilig gedrag stimuleren.

Evaluatie en verbetering van de veiligheid op de werkvloer

Door het regelmatig evalueren van veiligheidsprotocollen, -procedures en -trainingen wordt ook een veilige werkcultuur gewaarborgd. Zorg ervoor dat incidenten geanalyseerd worden, en dat de trainingen daarop toegepast worden.

Het creëren en waarborgen van veiligheid op de werkvloer kost tijd en betrokkenheid

Niet alleen tijd en betrokkenheid van de werknemers, maar die van alle niveaus van een organisatie. Wij raden aan om veiligheidstrainingen een integraal onderdeel van je bedrijfsbeleid te maken om consistente toepassing te garanderen. In het Arboportaal kan je nog meer tips vinden.

BACE is specialist in veiligheidstrainingen

Bij BACE ben je aan het juiste adres voor veiligheidstrainingen zoals VCA, ADR, Vorkheftruck en Reachtruck, veilig werken met gevaarlijke stoffen, BHV en nog veel meer. In dit artikel benoemen wij een top 10 van veiligheidstrainingen die elke werknemer zou moeten volgen.

Heb je toevallig nog andere vragen?

Dan kun je altijd nog met onze Emiel of Vera bellen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *