Expediteur

Wil je architect van het internationale en nationale vervoer worden? Volg dan onze opleiding Expediteur en haal je diploma binnen 10 dagen.

De opleiding Expediteur besteedt aandacht aan de taken, werkzaamheden, verantwoordelijkheden en beroepshouding van de expediteur in spé.

Prijs

€1.480,-

Duur

10 dagen

Locaties

Alleen in-company

Inhoud

De inhoud van de cursus is gericht op aspecten die van belang zijn om het beroep van expediteur uit te kunnen oefenen.

De cursus expediteur besteedt aandacht aan de taken, werkzaamheden, verantwoordelijkheden en beroepshouding. Tijdens de cursus komen onder andere de volgende modules aan bod:

 • Inleiding logistiek

Logistieke basisprincipes, transportketen, 3rd/4th party logistics, voorraadbeheer, warehousing, WMS-systemen, controle, informatiestromen/systemen, ERP-systemen, supply chain management, barcoding en EPC-RFID.

 • Vervoermodaliteiten

Wegvervoer, spoorvervoer, binnenvaart, zeevaart en luchtvaart, documenten, tarieven, specifieke vervoersvoorwaarden, containerisatie, stuffen strippen, goederenbehandeling, ontwikkelingen geldende regelingen en wetgeving.

 • Magazijn/warehousing

Logistieke dienstverlening, veiligheid en werkomstandigheden, kosten en tarieven.

 • Douane

In en verkoopproces van de verlader (incoterms).

 

Inschrijven

In-company

Wij kunnen deze cursus alleen in-company verzorgen.

Lestijden

De cursus bestaat uit 10 dagen of 20 dagdelen van 3 uur (exclusief examen). De lestijden worden gepland van 08.30 uur tot 16.00 uur.

Lesdata

De lesdata worden in onderling overleg bepaald.

Prijzen

De cursus kost € 1.480,00 (excl. btw, CCV-kosten en examenkosten).

Btw-vrij factureren

Ben je niet btw-plichtig? Wij kunnen je ook factureren zonder btw, wij zijn namelijk CRKBO gecertificeerd.

Examen

Aan het eind van de cursus wordt het examen expediteur afgenomen. Het examen bestaat uit 30 meerkeuzevragen en een aantal open vragen. Wanneer dit met een voldoende resultaat wordt afgesloten, ontvang je het certificaat ‘Expediteur’.

Wat is een expediteur?

De expediteur is de architect van het nationale en zeker het internationale vervoer. Hij is dus een logistieke dienstverlener en aanspreekpunt voor zijn klanten. Zeer belangrijk in dit beroep is dat de expediteur voortdurend de beste keuzes moet maken op gebied van transport: gaat het vervoer over de weg of over het water, nemen we het spoor- en/of het luchtvervoer.

Wat doet een expediteur?

De taken van een expediteur kunnen onder meer bestaan uit:

 1. Het organiseren van internationaal transport van goederen, waaronder het boeken van transportmiddelen zoals schepen, vliegtuigen of vrachtwagens.
 2. Het regelen van alle benodigde douaneformaliteiten en verzekeringen voor het transport.
 3. Het verzorgen van de opslag en overslag van goederen, indien nodig.
 4. Het onderhandelen over de tarieven met vervoerders en logistieke dienstverleners en het afsluiten van contracten.
 5. Het verzorgen van de juiste documentatie en het bijhouden van administratie met betrekking tot het transport.

Expediteurs zijn voornamelijk actief in de internationale handel en transportsector en werken vaak in opdracht van importeurs, exporteurs, groothandels, fabrikanten of distributeurs. Het gebruik van een expediteur kan voor bedrijven voordelig zijn omdat zij zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten, terwijl de expediteur zorgt voor een efficiënt transport en de juiste documentatie en formaliteiten.

Waarom zou ik de opleiding Expediteur volgen?

Er zijn verschillende redenen waarom het volgen van een opleiding tot expediteur een goede keuze kan zijn:

 • Carrièremogelijkheden: Expediteurs zijn van essentieel belang voor de transport- en logistieke industrie en er is altijd vraag naar gekwalificeerde en ervaren expediteurs. Een opleiding tot expediteur kan daarom leiden tot diverse carrièremogelijkheden in verschillende sectoren, zoals bijvoorbeeld in de scheepvaart, luchtvaart of wegtransport.
 • Kennis en vaardigheden: Een opleiding tot expediteur biedt de kennis en vaardigheden die nodig zijn om efficiënt en effectief transport en logistiek te organiseren. Dit omvat bijvoorbeeld kennis van douane- en internationale handelsregels, transportdocumentatie, logistieke planning en communicatievaardigheden.
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden: De salarissen en arbeidsvoorwaarden voor expediteurs kunnen aantrekkelijk zijn, vooral voor mensen met de juiste kwalificaties en ervaring. Een opleiding tot expediteur kan daarom een investering zijn in een toekomstige carrière met goede arbeidsvoorwaarden.
 • Internationale mogelijkheden: Als expediteur werk je vaak met internationale partners, zoals leveranciers, transporteurs en douaneautoriteiten. Dit kan leiden tot kansen om in het buitenland te werken en om internationale ervaring op te doen.

Kortom, een opleiding tot expediteur kan leiden tot diverse carrièremogelijkheden, biedt de kennis en vaardigheden die nodig zijn in de transport- en logistieke industrie en kan aantrekkelijke salarissen en arbeidsvoorwaarden bieden.

Zakelijke klanten

Wil je meerdere werknemers inschrijven voor de opleiding Expediteur? Voor onze zakelijke klanten maken we graag een passende offerte. Deze kun je hier aanvragen.

Opleiding Expediteur bij jou op locatie

Wist je dat al onze trainingen ook op je eigen locatie gegeven kunnen worden? Het lesprogramma kan helemaal aan je eigen specifieke bedrijfssituatie worden aangepast. Een training op eigen locatie is zeer geschikt als je meerdere kandidaten tegelijkertijd wilt opleiden.