Uw partner in opleiden

Tel: 085 782 06 88  Mail: Info@bace.nl

Meest gestelde vragen

Hieronder vindt u een verzameling van meest gestelde vragen omtrent de verplichte nascholing (bron: CBR). Mocht uw vraag en niet bij staan, neem dan contact op met één van onze opleidingsdviseurs of stel direct hier uw vraag. Wij helpen u graag verder!

» Wat betekent de invoering van de Richtlijn voor ervaren chauffeurs?
De Richtlijn verplicht iedereen die in het bezit is van een chauffeursdiploma nascholing te volgen. Als u niet voldoet aan deze verplichting, is uw chauffeursdiploma ongeldig en mag u geen beroepsvervoer meer verrichten. Deze verplichting geldt overigens voor chauffeurs uit alle EU landen. U heeft zeven jaar de tijd om te voldoen aan de eerste nascholingsplicht (35 uur nascholing, waarvan 7 uur uit praktijktraining moet bestaan). Daarna moet u iedere vijf jaar 35 uur nascholing volgen.

» Wat betekent de invoering van de Richtlijn voor nieuwe chauffeurs?
Iedereen die vanaf 8 september 2008 buschauffeur wil worden, krijgt te maken met een nieuwe examenstructuur. Voor aspirant vrachtautochauffeurs gaat een deel van de nieuwe examenstructuur per 8 september 2008. Vanaf 8 september 2009 gaat de gehele nieuwe structuur in. Daarnaast verplicht de Richtlijn nieuwe beroepschauffeurs om iedere vijf jaar 35 uur nascholing te volgen.

» Wat houdt de nascholing in?
In de nascholing gaat het vooral om cursussen die een bijdrage leveren aan een veilige deelname aan het verkeer en brandstofbesparing. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een cursus lading zekeren, veilig werken met de heftruck, Het Nieuwe Rijden of een verhoogde rijvaardigheidstraining. CCV en de branche hebben een zo breed mogelijke lijst cursussen samengesteld. Elke chauffeur zou in de lijst een cursus moeten kunnen vinden die past bij zijn of haar werkzaamheden. De nascholing kan trouwens zowel een praktijktraining als een theoretische cursus zijn. De enige eis is dat van de 35 uur nascholing u minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining moet volgen.

» Waarom moet men nascholing volgen?
De invoering van de Richtlijn moet leiden tot een verkeersveiliger Europa. Jaarlijks verongelukken ruim veertigduizend mensen in de Europese Unie als gevolg van een verkeersongeval. De EU streeft per 2010 naar een halvering van dit cijfer. De Richtlijn moet echter niet alleen leiden tot minder verkeersongevallen (en de daarmee gepaard gaande kosten). Ook zou er minder brandstof verbruikt moeten worden. Met als gevolg een beter leefmilieu in Europa. Dit is ook in het voordeel van ondernemers. Tot slot kan extra scholing leiden tot betere vaardigheden van chauffeurs en een imagoverbetering van de sector.

» Wat gebeurt er als ik na vijf jaar nog geen 35 uur nascholing heb gevolgd?
Dan verloopt de geldigheid van uw chauffeursdiploma (of uw code) en mag u niet meer rijden. Als u het chauffeursdiploma (of de code) weer geldig wilt maken, dan moet u alsnog de 35 uur nascholing doen.

» Hoe bewijs ik dat ik nascholing heb gedaan?
BACE geeft aan CCV door dat u bij zijn instelling nascholing hebt gedaan. Als u de 35 uur verplichte nascholing hebt gedaan, dan krijgt u een code met een einddatum op uw rijbewijs (achter de betreffende voertuigcategorie). De code vervangt het huidige papieren chauffeursdiploma. U kunt dus met uw rijbewijs bewijzen dat u voldoet aan de verplichte nascholing.

» Mijn cursus ADR basis + tank duurde in totaal 35 uur, ben ik nu klaar met de nascholing?
Nee. U moet nog een praktijktraining volgen. De enige eis in de Richtlijn is dat van de 35 uur nascholing een chauffeur minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining moet volgen. Van de cursus ADR basis + tank kan dus maar 28 uur meetellen voor de vakbekwaamheid.

» Wat gebeurt er met de uren nascholing als ik van werkgever verander?
De uren nascholing blijven gewoon staan.

» Ik heb mijn chauffeursdiploma voor zowel het personenvervoer als het beroepsgoederenvervoer. Hoeveel uur nascholing moet ik volgen?
In dit geval hoeft u slechts één keer 35 uur nascholing te volgen per 5 jaar en niet 70 uur.

» Welke nascholing heb ik tot nu toe gevolgd?
Op mijn.ccvexamenhuis.nl kunt u bekijken welke CCV diploma’s, certificaten en nascholingsuren u heeft behaald. Voor de bescherming van uw privacy kunt u alleen inloggen via uw DigiD.

 

 

 

 

BACE is uw opleider

BACE is expert in het bieden van veiligheidstrainingen zoals VCA, ADR, Vorkheftruck en Reachtruck trainingen, Veilig werken met gevaarlijke stoffen, BHV en nog veel meer. We zijn één van de grootste opleidingsinstituten binnen de transport en logistieke sector. Zo kunt u ook terecht bij ons voor code 95 trainingen. 

Per jaar volgen meer dan 6000 cursisten één of meerdere modules, variërend van vmbo tot hbo+ niveau. Uw behoefte is voor ons van groot belang. Onze trainingen en cursussen worden daarom ook regelmatig vernieuwd met nieuwe ontwikkelingen en nieuwe wetgeving. 
We zijn gespecialiseerd in het verzorgen van maatwerk trajecten. Onze trainingen kunnen altijd bij een bedrijf thuis georganiseerd worden (in company). Daarnaast bieden we ook alle trainingen aan op onze eigen locatie in Vianen en 's-Hertogenbosch. 

Door onze grote docentenpool kunnen wij op ieder gewenst moment en tijdstip een training opstarten.

Referenties

Logos Bace Home

Wat klanten over ons zeggen

"Al jaren en dag doen wij zaken met BACE. Vaak met veel passen en meten en geschuif van ons doordat de planning hier alle kanten op kan gaan, maar altijd was er weer een mouw aan te passen, zodat ze toch allemaal hun diploma of certificaat konden behalen. Ik heb alleen maar goede commentaren gehad van mijn collega’s over de opleiders. Dus bedankt hiervoor!"

Logo Pentair

 

"ArcelorMittal is al jarenlang een zeer tevreden klant van BACE. De instructeurs zorgen er elke keer weer voor dat het een praktische, leuke en leerzame cursus / training is, die is afgestemd op het bedrijf."

Logo Arcelor