Je heftruck rijbewijs halen – stappen en vereisten

Wil je een heftruck rijbewijs halen, maar ben je nog niet wegwijs over welke stappen je hiervoor moet ondernemen? In deze blog benoemen wij vijf stappen die je moet nemen om je heftruck rijbewijs te halen.

Stap 1: Soort cursus kiezen

Bij BACE Academy bieden we vier soorten heftruck cursussen aan. Je keuze hangt hierbij af van je doel en rijervaring.

Wij raden het aan om voor Starter te kiezen als je nog geen rijervaring hebt. Kies voor Expert als je al wel enige ervaring op een heftruck hebt. Heb jij al een certificaat, maar verloopt die binnenkort? Dan is een Verlengingscursus de juiste keuze voor jou. Wil je voldoen aan je nascholingsuren, kies dan voor de Code 95 cursus.

Starter

 • Locatie: Vianen en in-company
 • Duur: 1 dag

Meer informatie

Expert

 • Locatie: Vianen en in-company
 • Duur: 1 dag

Meer informatie

Verlenging

 • Locatie: Vianen en in-company
 • Duur: een halve dag

Meer informatie

Code 95

 • Locatie: Vianen en in-company
 • Duur: 1 dag

Meer informatie

Stap 2: Inschrijven en opleiding volgen

Nadat je voor een variant heb gekozen, is het de bedoeling dat je je inschrijft voor de opleiding. Maar voordat je je inschrijft moet je nog wel beslissen waar je de opleiding gaat volgen.

De opleidingslocatie(s) hangt ook af van de opleidingsinstantie. Vaak kun je ook terecht voor een training op locatie (in-company). Bij BACE Academy kun je kiezen uit verschillende opleidingslocaties door heel Nederland, maar kun je ook kiezen voor een in-company training. Het voordeel van een in-company cursus is dat het lesprogramma aan je eigen specifieke bedrijfssituatie kan worden aangepast. Daarnaast is een training op locatie zeer geschikt als je als werkgever meerdere kandidaten tegelijkertijd wil opleiden.

Tijdens de training wordt aandacht besteed aan:

 • Verantwoordelijkheden;
 • Het belasten van de heftruck;
 • Arbo voorschriften;
 • Laden en lossen;
 • Interne verkeersregels;
 • Doelstellingen;
 • Veiligheids- en gezondheidsvoorschriften.
heftruck rijbewijs halen. heftruckcursus, heftruck training, heftruck opleiding

Stap 3: Cursusmateriaal bestuderen

Na inschrijving ontvang je cursusmateriaal dat je moet bestuderen. Dit is vaak een leerboek, maar kan ook cursusmateriaal in de vorm van presentaties, documenten of online modules zijn. Dit verschilt per opleidingsinstantie. Bereid je goed voor! Dit zal je kosten en tijd schelen.

Stap 4: Examen afleggen

Je rijvaardigheid wordt vaak door de instructeur beoordeelt. Ten behoeve van de theorie moet je een schriftelijk examen afleggen. Zodra je goed hebt geleerd is het de bedoeling dat je een examen aflegt. Het aantal en soort examenvragen verschilt per opleidingsinstantie. Het examen bij BACE Academy bevat 25 meerkeuzevragen.

Stap 5: Je heftruck rijbewijs halen

Na het volgen van de heftruck cursus, en het behalen van de examens, ben je op de hoogte van de Arboregels met betrekking tot het gebruiken van een heftruck in de praktijk.

Proficiat! Je ontvangt een veiligheidspas en een certificaat dat vijf jaar geldig is. Met een geldig certificaat toon je aan dat je bewust bent van alle veiligheidsmaatregelen die getroffen dienen te worden bij het bedienen van een heftruck.

In dit artikel kun je meer lezen over de geldigheid van certificaten.

De vereisten om je heftruck rijbewijs te halen verschillen per land of regio

Het is belangrijk op te merken dat de exacte procedures en vereisten voor het halen van je heftruck rijbewijs kunnen variëren per land of regio. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met opleidingsinstituten of relevante brancheorganisaties voor specifieke informatie over de certificering in jouw land of regio.

Heb je toevallig nog onbeantwoorde vragen over het behalen van je heftruck rijbewijs?

Wellicht ben je nog niet 100% wegwijs. Geen zorgen. In deze blog beantwoorden wij 10 veelgestelde vragen over de heftruckcursus en certificaat. Is je vraag nog niet beantwoord? Dan kun je altijd nog met onze Vera of Emiel bellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *