Miro

“Even voorstellen…Miro!”

Een van onze gewaardeerde docenten is Miro. Hij is geboren in 1981 en geboren en in Slowakije. Sinds 2007 woont hij in Nederland in Apeldoorn. In Slowakije ronde hij zijn 5-jarige opleiding als specialist voor experimenteel elektrotechniek af. Toen wist hij al dat Slowakije niet het land was waar hij wilde blijven wonen. “Ik had een eigen mening en dat werd helaas in het Oostblok niet getolereerd.” Hierdoor voelde hij dat hij een ander land moest zoeken om stappen in zijn carrière te kunnen maken. Daarom kwam Miro op 25-jarige leeftijd naar Nederland. Zoals hij het verwoordt: “Net zoals elke immigrant met een grote reistas, een oud autootje, een tas levensmiddelen en 300 euro contant op zak.”

Zijn eerste baan was in Apeldoorn bij een standbouw bedrijf als stedenbouw-medewerker. Miro spreekt uitstekend Duits waardoor hij met Nederlandse collega’s goed kon opschieten. Zodoende heeft hij de Nederlandse taal binnen een jaar geleerd. Miro merkte dat alles gemakkelijker ging toen hij de taal had geleerd. “Ik realiseerde me toen goed hoe dingen mis kunnen gaan als de basis eigenschap van een mens, communicatie, niet goed is. Ik moest heel veel tolken voor andere medewerkers die geen Nederlands konden spreken. De werkgevers waren erg blij dat ze een gesprek met hun werknemers konden voeren in hun eigen taal, dit heeft zoveel problemen opgelost. ”

Na ongeveer een jaar werkzaam te zijn geweest als stedenbouw-medewerker is Miro van baan gewisseld en ging hij voor een uitzendbureau werken. “Hier bemiddelde ik het contact tussen Nederlandse klanten en Slowaakse uitzendkrachten.”

Toen de crisis van 2008 begon, moest hij 40 Slowaakse elektriciens vertellen dat zij hun baan kwijt waren en hen terugsturen naar hun vaderland “Ik ontnam ze de kans op werk, woning en vooral veel hoop. Twee dagen later kreeg ik zelf ontslag…”

Nieuw werk vinden was niet eenvoudig, maar in 2010 trok de economie een beetje aan en vond hij een baan bij een metaalbewerkingsbedrijf in Harderwijk. “Daar was me het gelukt om vast contract te krijgen en daardoor een huis te kunnen kopen. Ook begon ik met ondernemen; ik startte een eenmanszaak. Ik liet me door opleidingscentra inhuren voor het vertolken van VCA- en heftruck-opleidingen. Dit deed ik in het Slowaaks, Pools, Tsjechisch, Duits, Engels en Nederlands.”

“Wat communicatie betreft wist ik al dat deze erg belangrijk is bij alle opleidingen en vooral als het om veiligheid gaat.”

Bijna 2 jaar geleden is Miro komen werken als zzp docent voor veiligheidsopleidingen bij BACE Academy. Dit doet hij in zes verschillende talen!

“Al vanaf het begin voelde het heel goed, een bedrijf dat vooral voor kwaliteit gaat en het verschil begrijpt tussen Engelse lesgeven aan Poolse cursisten en Poolse lesgeven aan Poolse cursisten.”. Miro heeft gemerkt dat BACE ervoor gaat; ze tonen begrip voor de cursisten en docenten en hebben oog voor wens van de klant.

Onze cursisten beoordelen Miro met lovende woorden en uitstekende cijfers. Wij zijn enorm blij met Miro als docent.