Het vervoeren van producten die kunnen bederven stelt bijzondere eisen aan de chauffeur. Dit geldt zowel voor het vervoeren als voor het laden en lossen. Er gelden strenge wettelijke voorwaarden wanneer het gaat om het vervoeren van levensmiddelen die bij bederf een gevaar voor de volksgezondheid kunnen opleveren. Daarnaast kunnen producten die snel bederven zoals bloemen sterk in waarde achteruitgaan als het transport niet goed wordt uitgevoerd.
Als chauffeur dien je goed op de hoogte te zijn van de eigenschappen van de producten die je vervoert en van de wettelijke bepalingen die daarvoor gelden. Ook dient de chauffeur over de nodige technische kennis te beschikken van de koelinstallatie op zijn wagen. Na afronding van de cursus ATP vervoer bederfelijke goederen is de chauffeur op de hoogte van alle (technische) kennis en benodigde vaardigheden om op de juiste wijze bederflijke goederen te vervoeren.
Inhoud
Inhoud
Productkennis en voedselveiligheid:
Warenwet, ATP-verdrag, bederf, hygiëne, documenten, fytosanitaire voorschriften, aansprakelijkheid, kennis van producten en hun eigenschappen, (samen)laden, HACCP, voedselveiligheid.
Technische kennis Koeltechniek:
Natuurkundige begrippen, koeltechnieken, storingen, isolatie, k-waarde, keuring en kenmerking van koel-voertuigen.
Sierteelt: (alleen op aanvraag mogelijk)
Het vervoer van sierteeltproducten is een specialisme binnen de deelmarkt geconditioneerd vervoer van goederen. Bedrijven uit de deelmarkt hebben afgesproken dat chauffeurs van sierteeltproducten in het bezit moeten zijn van een diploma. In nauwe samenwerking met de deelmarkt Sierteeltvervoer is hiervoor het examen Chauffeur Sierteeltvervoer ontwikkeld. Het examen is bedoeld voor chauffeurs in zowel het collectieve vervoer als in het distributievervoer.
Bijzonderheden
Het bezit van het diploma is niet wettelijk verplicht. Wel hechten veel bedrijven grote waarde aan dit diploma.
Meer informatie?
Neem voor meer informatie gerust contact met ons op via telefoonnummer (030) 600 50 80 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..