Uw partner in opleiden

Tel: 085 782 06 88  Mail: Info@bace.nl

Veiligheid en corona in magazijnen

Waar medewerkers van kantoor in veel gevallen thuis kunnen werken, is dat voor de circa 600.000 mensen die werken in een van de 100.000 magazijnen of distributiecentra onmogelijk. Van de heftruckchauffeur die met volle pallets door het magazijn rijdt tot de orderpicker die online bestellingen klaarmaakt voor verzending, deze mensen zijn onmisbaar in de logistieke ketens. Een goed geoliede goederenstroom begint en eindigt daar. Een virusuitbraak binnen deze bedrijven heeft enorme gevolgen voor het logistieke proces en de algehele bedrijfsvoering

Om een dergelijke situatie te voorkomen kunnen bedrijven een aantal maatgelen treffen. Zoals:

Algemene hygiëne

 • Volg de hygiënemaatregelen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Spreek elkaar hier ook op aan iwanneer dit niet gebeurt. Hang bijvoorbeeld instructies op in de toiletten, kantine etc.
 • Alle medewerkers dienen bij betreden van kantoren of magazijnen hun handen te desinfecteren. Zorg er ook voor dat alle voorzieningen hiervoor aanwezig zijn.
 • Distributiecentra worden frequent bezocht door allerhande externen: onderhoudsmonteurs, consultants, bezoekers, enzovoort. Reduceer dit allereerst tot een minimum en zorg de bij bewaking of de receptie dat regels worden benadrukt en worden nageleefd.

Personeel

 • Geef alleen eigen medewerkers en - indien nodig - uitzendkrachten toegang tot het magazijn.
 • Beperk de aanwezigheid van magazijnmedewerkers op het kantoor, en andersom. Richt extra aandacht op personeel dat van afdeling wisselt indien het werk klaar is op een afdeling.
 • Houd (buitenlandse) chauffeurs  zoveel mogelijk buiten het magazijn en tref hiervoor voorzieningen zoals een toilet met het benodigde sanitair. Let op: het laden en lossen door eigen medewerkers kan zorgen voor vertraging in het logistiek proces. Denk daarbij ook juridische afspraken over de verantwoordelijkheid van de lading.
 • Probeer voor de start van een shift medewerkers in kleine groepen binnen te laten komen en zoek een andere manier van werkoverdracht, bijvoorbeeld met conference calls.
 • Probeer meerdere pauzemomenten in te plannen zodat medewerkers in kleinere groepen kunnen pauzeren of lunchen.
 • Onderzoek de mogelijkheden om aanpassingen te doen in werkshifts, zodat groepen medewerkers zoveel mogelijk van elkaar gescheiden blijven. Plan bijvoorbeeld, als de processen dat toelaten, een uur niets in. Dan komen de medewerkers van de verschillende  shifts elkaar fysiek niet tegen.
 • Besteed extra aandacht aan het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). Ook in situatie waar het minder nodig wordt geacht. Trek zo nodig bij het verwerken van vrachtbrieven handschoenen aan.
 • Ga ook regelmatig het gesprek aan met medewerkers over ontwikkelingen en maatregelen rondom het coronavirus, ook bijvoorbeeld de thuissituatie van de medewerkers. Zo voorkom je mogelijke angst over de gezondheidsrisico’s.
 • Laat de bezorgende chauffeur zelf voor ontvangst tekenen op bon of tablet met de naam van een expeditie medewerker met als toevoeging een cijfer code (geboortedatum bijv.). Zo voorkom je ‘overhandigings-contact’.

Geen garanties

Natuurlijk zijn de bovenstaande maatregelen geen garantie voor een coronavrije werkvloer. Wel wordt hiermee de impact van het coronavirus op het bedrijf en de medewerkers beperkt. 

BACE is uw opleider

BACE is expert in het bieden van veiligheidstrainingen zoals VCA, ADR, Vorkheftruck en Reachtruck trainingen, Veilig werken met gevaarlijke stoffen, BHV en nog veel meer. We zijn één van de grootste opleidingsinstituten binnen de transport en logistieke sector. Zo kunt u ook terecht bij ons voor code 95 trainingen. 

Per jaar volgen meer dan 6000 cursisten één of meerdere modules, variërend van vmbo tot hbo+ niveau. Uw behoefte is voor ons van groot belang. Onze trainingen en cursussen worden daarom ook regelmatig vernieuwd met nieuwe ontwikkelingen en nieuwe wetgeving. 
We zijn gespecialiseerd in het verzorgen van maatwerk trajecten. Onze trainingen kunnen altijd bij een bedrijf thuis georganiseerd worden (in company). Daarnaast bieden we ook alle trainingen aan op onze eigen locatie in Vianen en 's-Hertogenbosch. 

Door onze grote docentenpool kunnen wij op ieder gewenst moment en tijdstip een training opstarten.

Referenties

Logos Bace Home

Wat klanten over ons zeggen

"Al jaren en dag doen wij zaken met BACE. Vaak met veel passen en meten en geschuif van ons doordat de planning hier alle kanten op kan gaan, maar altijd was er weer een mouw aan te passen, zodat ze toch allemaal hun diploma of certificaat konden behalen. Ik heb alleen maar goede commentaren gehad van mijn collega’s over de opleiders. Dus bedankt hiervoor!"

Logo Pentair

 

"ArcelorMittal is al jarenlang een zeer tevreden klant van BACE. De instructeurs zorgen er elke keer weer voor dat het een praktische, leuke en leerzame cursus / training is, die is afgestemd op het bedrijf."

Logo Arcelor